vrijdag 27 december 2013

Bijleren met mijn werk

Een tijdje geleden stootte ik op een leerrijk en interessant filmpje op youtube. Eigenlijk was in het filmpje ook ineens een stuk van mijn werk te zien. Om jullie eens te laten proeven, hoe mijn werk er uitziet bekijk dan onderstaande filmpjes.





Dit zijn filmpjes van "Smarter Every Day" een zeer interessant en leerrijk kanaal op Youtube. Ik wist alleszins niet dat vlinders schubben hadden en hoe ze een bepaalde kleur kregen.

Groetjes 

maandag 2 september 2013

Onverwacht plezant

Ieder weekend probeer ik te sporten en liefst nog te mountainbiken (MTB'en). Maar gisteren (zondag) verliep dat aangenaam ietsje anders. 
Er zijn veel MTB Bloso routes in ons belgenlandje (Bloso is enkel Vlaanderen, WalloniĆ« heeft er uiteraard ook :P ) maar algauw ben je de routes in je buurt moe gereden. En echt goede, plezante routes die nooit gaan vervelen heb ik tot nu toe nog niet echt gehad. Na al veel verschillende routes gereden te hebben zoals in Rotselaar, Aarschot, Holsbeek, Haacht, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Winksele, Heverlee/Leuven/Bertem en Tielt-winge werd het tijd om Kortenberg (blauw en rood 26km) eens te veroveren. 

Het begon allemaal heel goed, kort na vertrek, korte, pittige klim en hopla den bos in. Zeer plezante stukken, terug het bos uit even op de baan en hopla weeral de bos in. Echt een MTB paradijs, voor Belgisch Vlaamse norm, maar het kon niet lang blijven duren want ik was de weg alweer kwijt. 

Zoals ik thuis ook al veel heb gezegd, ik heb nog nooit een route van de eerste keer kunnen uitrijden zonder verloren te rijden. Ongelooflijk! Of er hangt niets meer of het is afgeschenen door de zon of zelfs omgedraaid (flauwe plezante) of er zijn werken (geweest) en er hangt niets meer of alles is zo overgroeit dat je het niet gezien hebt. 

Swoit, ik kwam uit den bos, kwam op een T-punt en het paaltje zei "rechtdoor". Nou had ik met plezier (en heb het zelfs overwogen) teruggereden om een aanloop te nemen en in het veld te springen dat aan de overkant een halve meter dieper/lager lag en omgeploegd was. Gewoon omdat ik zo hard moest lachen dat ik rechtdoor moest rijden (en zeker omdat het al na nog geen 5 km was). 

Er kwam dan toch een MTB'er af en ik vroeg naar waar ik moest. Nu wist hij dat ook niet en stelde voor dat ik mocht mee rijden met hem. Na wat gebabbel ging hij me leuke en interessante stukken parkoer laten zien. Hij mountainbiked al 30 jaar (wordt er 58) en kent heel de streek uit zijn broekzak. En ja hoor het was echt plezant. Mooi uitzicht, leuke trails, langs het water, door weiden met koeien, goed kunnen lachen en bossen, bossen, bossen. MTB'en is echt plezant het is afzien al klimmend of juist spannend tijdens afdaling om dan weer te kunnen genieten van de natuur en de omgeving.
Uiteindelijk hebben we samen 50 km gereden wat nog net ging voor mij. Hij heeft de route wel serieus ingekort voor mij maar daar was hij niet vies van want zijn rug deed verschrikkelijk zeer. 

Op het eind heeft hij me onze rit via zijn gps doorgestuurd om later nogmaals te rijden of gewoon om te weten waar we in godsnaam allemaal gezeten hebben. 

Dus hieronder is de route terug te vinden: 
Ik ga zeker de routes van Kortenberg nog eens doen! En als mijn broer komt staat Kortenberg ook zeker op het programma, samen met Heverlee, Aarschot en Winksele. Tot als ik nog betere gevonden heb wat zeker zal gebeuren. 

Swoit, mijn beentjes hebben er vandaag niet veel last van :P
Ik heb er een nieuwe kameraad bij die gerust nog eens wil MTB'en als ik in de buurt ben. 

Groetjes

woensdag 28 augustus 2013

Paardenbloemensiroop

Wel, ik had nog paardenbloem-bloemen over (nu zelfs nog 750 grammen) en vond een recept in ons moeder haar oude cursussen voor paardenbloemensiroop.  Dus waarom niet samen met mijn schatje siroop maken. Wij hadden beide nog nooit siroop (of zelfs confituur) gemaakt dus het was een heuse ervaring.


Paardenbloem-bloemen laten trekken in water


Uiteraard laten uitlekken in een neteldoek

Niet kunnen wachten tot het min of meer afgekoeld om uit te knijpen


Stevig citroenen persen en het sap toevoegen

Suiker toevoegen (en blijkbaar raar kijken)


Roeren in de ketel en laten uitdampen (het lijkt een beetje op het maken van een heksendrankje!)


Als het lang heeft uitgedampt het in glazen bokalen doen en warm afsluiten


En labelen met de inhoud, makers en datum; achter de linker staat een zaklamp

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paardenbloemensiroop
Neem:
  • 3-4 flinke handen vol paardenbloemen
  • 2 liter water
  • 1,5 kg suiker
  • 2 citroenen
Werkwijze:
3-4 flinke handen vol paardenbloemen goed koken in 2 l water, afgieten. In het hete sap 1,5 kg suiker en het sap van 2 citroenen roeren. De vloeistof onder constant roeren inkoken, totdat er een stroopachtige, draderige massa ontstaat. De siroop in flessen met wijde halzen (weekpotten, bijv.) doen. Deze siroop is nauwelijks van honing te onderscheiden als ze goed wordt bereid.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Commentaar:
Ik gebruikte 500 grammen paardenbloem-bloemen. Het indampen duurde zeer lang en de siroop stijft uiteraard nog op na het afkoelen in de bokaal. Misschien dat ik de volgende keer rietsuiker gebruik in plaats van kristalsuiker.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zo dat was het weer. Het was plezant en vooral lekker. 
Waarvoor kan je het gebruiken? Wel zowat alles wat honing kan, kan deze siroop ook. ;)

ahja voor ik het vergeet: als er mensen zijn die nog andere recepten weten wat je nog kan doen met paardenbloem-bloemen, dan mag je dat altijd laten weten als reactie!

groetjes

dinsdag 20 augustus 2013

Paardenbloemenwijn

zo zo, een hele tijd geleden besloot ik om eens paardenbloemenwijn te maken en ben toen bloemetjes gaan plukken. Ik was er wat laat aan begonnen (ergens in mei) maar er viel nog veel te plukken.





Op twee dagen tijd (zo'n 4-5 uur) plukte ik 2575 grammen paardenbloemen (de bloemen). Veel en vuil werk, dus als het een tip mag zijn draag handschoenen.
In juni heb ik dan de nodige voorbereiding genomen om er wijn van te maken. 


Het recept waar ik me op baseer: 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Paardenbloemenwijn - Vin de Pissenlit
Neem: 
  • 900 g paardenbloem-bloemen
  • 4 l kokend water
  • 500 g rozijnen
  • 3 sinaasappels met schil
  • 3 citroenen met schil
  • 1750 g poedersuiker (of een alternatief) 
Werkwijze:
  • overgiet de bloemen met kokend water en laat 24 uur trekken
  • zeef het vocht af
  • voeg de rest van de ingrediĆ«nten toe
  • laat onder deksel (of doek) 3 weken trekken en roer het geheel elke dag om
  • filter door een doek en laat nog drie weken fermenteren
  • giet in flessen en sluit pas af met een kurken stop na een dag (of twee)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer is er blijkbaar niet aan :P Dus beginnen maar:





De foto's spreken wel voor zich als je het recept leest. Het fermenteren gaat zeer goed want het borrelde en pruttelde de hele tijd in de ketel. Het rook al heel snel naar alcohol en de uiteindelijke smaak is best lekker alleen nogal straf (alcoholgewijs). Het is nog niet op punt maar daarom meet ik elke week of paar weken het suikergehalte of densiteit met een hydrometer en eventueel al het alcoholgehalte met een vinometer. 

So stay tuned for more interesting tales of dandelionwine in the making! 

groeten

zaterdag 11 mei 2013

Worst stitching ever!

Mijn oude iPod Nano, die ik kreeg van mijn zusje, heeft een mankement, namelijk de power-/standby-knop is kapot. Dit is een veel voorkomend probleem en kan de garantie nog repareren als je die hebt. Maar omdat ik geen garantie meer had moest ik het dan maar zo doen: voor een jaar lang heb ik mijn iPod aangesloten (laptop, stroom, zelfs wekker) en dan weer uitgetrokken om hem zo op te zetten. Dan kon ik hem even gebruiken om mijn muziek op shuffle te zetten en te gaan sporten. Natuurlijk gaat hij halverwege in standby en kan ik niets meer doen buiten het volume regelen en speelt hij een hele dag door tot de batterij plat is. Redelijk irritant maar het ging.

Nu een tijdje terug heb ik een nieuwe Ipod Nano (7de generatie) gekocht. Kost verdorie veel geld (daarmee dat het ook zo lang duurde :P) maar ik mistte nog iets. 

Een hoesje. 

Tijd om de "skills" nog eens boven te halen. *kuch kuch*
Ik heb ooit, lang geleden leren naaien in de Steinerschool. En eeuuuuuh, het is echt grappig hoe snel je die tips en trucjes vergeet. Zo simpel als een knoop leggen ging al niet meer. Ik kon me nog zoiets herinneren als je draad rond je naald draaien en er af glijden om een knoop te hebben op het eind van je draad, maar vergeet het maar. Na een halfuur prullen kon ik eindelijk beginnen. 

Dus een oude kous zoeken; in dit geval een oud steunverband, daar een stuk uitknippen en afmeten. 


Dan beginnen met naaien, *eeuhum* niet lachen met mijn geweldig naaiwerk, de overschot er afknippen en binnenste buiten draaien.


Het past al zeer goed! 


Nog een laatste ingeving bracht me op het idee om er een sluitsysteem op te naaien zodat mijn iPod er niet uitvalt. Dus snel naar de winkel (de volgende dag) en weer aan de slag.
De overschotjes van gisteren afwerken en passen.


 Alles vast naaien en plakken.


En voila het is af!


Het naaiwerk is echt afgrijselijk maar het kan er mee door. Nu heb ik er terug wat weet van en volgende keer pak ik de zaken iets handiger aan ;) (misschien ook nog eens wat tips vragen aan ons Ferme Marie :P )

Een klein projectje met een heuse voldoening.  

Groeten vanuit het thuisfront waar ik op de beestjes pas.

vrijdag 3 mei 2013

Vettig of niet?

Ik ben een beetje verzeild geraakt in de wereld van ververvangers vanwege een artikel. Ik zal proberen een korte samenvatting te geven.

De laatste jaren is er meer en meer vraag naar vetarme producten. Zelfs zoveel dat er jaarlijks een toename is van 5%. Dit vanwege de obesitasepidemie en de vraag naar voedsel met minder calorieƫn. Aangezien vet een slechte naam heeft gekregen, wil men daar minder van.
Er is spijtig genoeg geen simpele manier om vetarme producten te maken. Vet heeft veel verschillende functies bijvoorbeeld structuur (stabilisatie, viscositeit), smaak en mondgevoel. Moest je het vet gewoon uit een product halen creƫer je een volledig ander product. En kan het zelfs onsmakelijk en onverkoopbaar worden.
Een ideale vetvervanger is eiwit. Ze zijn flexibel en kunnen verschillende eigenschappen aannemen. Plus, ze hebben een veel gezonder imago dan vetten. De meeste eiwitten zijn afkomstig uit melk. Het is gemakkelijk, in grote hoeveelheden verkrijgbaar en zijn van nature oplosbaar in water. Natuurlijk zijn er nog andere bronnen zoals planten- en dierlijke eiwitten. Deze uit planten zijn in opmars vanwege de halal- en koosjermarkt en hun goedkopere prijs.

Producten als kaas, ijs en spreads (denk maar aan je boursin, philadelphia, ...) zijn de grootste markt voor vetvervangers. Maar om het vet te vervangen moet men van elk product afzonderlijk de functie van het vet weten om zo de eiwitten ook deze functie te geven (laten nabootsen). Om de eiwitten te behandelen mag dit alleen maar gebeuren op een fysische manier. Op chemische manier veranderingen aanbrengen, aminozuur volgorde aanpassen, is verboden. Daarbij de consument wil geen chemisch veranderde eiwitten verkopen. Door te gaan spelen met temperatuur, pH, buffers, zouten en mechanische krachten kunnen eiwitten verschillende eigenschappen krijgen.

De viscositeit en stabiliteit bij, bijvoorbeeld, mayonaise is afkomstig van een opstappeling vetdruppeltjes. Om dit zelfde effect te maken met eiwitten, moeten deze ook dezelfde structuur hebben. Gewoonweg eiwitten verhitten gaat niet want dan krijg je een massief blok. Eiwitten verhitten in een emulsie van vet zou wel werken vermits de vetdruppels het samenklonteren van de eiwitten voorkomt. Zo creƫer je micro-eitjes. Door te variƫren met de verhoudingen kan je de grootte van de eitjes aanpassen naar het doel van het product.

Het vet in sauzen is ook verantwoordelijk voor het romige mondgevoel en dat kunnen eiwitbolletjes niet gemakkelijk evenaren. Ze moeten bewerkt worden met Arabische gom (E414, natuurlijk verdikkingsmiddel) en krijgen een daarmee een harig laagje. Als ze dan over je gehemelte rollen, je een romig mondgevoel geven. Maar niets is voor niets. Dit heeft effect op de stabiliteit en moeten de wetenschappers zoeken naar een evenwicht tussen de over te nemen eigeschappen en de capaciteit van de eiwitten om een goede nabootsing te krijgen. Dit lukt niet altijd even goed en moet de consument vaak kiezen wat ze willen accepteren in ruil voor minder calorieƫn.

Meer recent onderzoek gaat over vetvervangers bij vleesproducten. Uit een biefstuk kan je geen vet halen maar uit vlees dat moet verwerkt worden zoals worst en gehakt, gaat dit wel.
Je kan het meest magere vlees er uit halen en eiwitten toevoegen als vetvervangers om de smaak van het eindproduct terug op peil te brengen. De manier waarop ze het doen is nog geheim. Maar vlees heeft typische eigenschappen vanwege zijn anisotrope structuur. Dit wil zeggen dat het in verschillende richtingen andere kenmerken heeft. Eiwitbolletjes doen hier dan af, vermits ze in alle richtingen dezelfde eigeschap hebben. Dus zal men met staafjes moeten werken. Het is niet gemakkelijk om ze tijdens de productie in de juiste vorm te houden en daarom zijn ze nog niet klaar voor marktintroductie. Er is nog onderzoek nodig.

Het aanbod in vetvervangers wordt steeds groter. In de toekomst hoopt men alles er over gekend te hebben en hoeft een klant nog maar enkel te zeggen welke functies hij nodig heeft en kan hij kiezen tussen verschillende vetvervangers.
 

Zo ziet de toekomst er misschien uit.


Ik hoop dat het interessant was. 
Ik ga alleszins nu croque's eten met light kaas en kookham :P

Groetjes

donderdag 4 april 2013

Mijn klokkenspel is af


*grijns* 
Boven mijn trap, op kot, steekt nog een vijs in de muur waar vroeger iets hing. Nu was ik al even opzoek naar een klok om er te hangen en ik heb ze eindelijk gevonden. Waarom nu in godsnaam een blogupdate maken voor een nieuwe klok? Wel het is niet zomaar een klok. 

In de Casa van Oudenaarde vond ik allemaal lelijke klokken voor een goedkope prijs. Maar eentje sloeg alles. Twee euro en zeventig cent kostte ze, maar ze was volledig wit. Al gauw ging er een belletje rinkelen en besloot de klok te beschilderen samen met mijn schatje (omdat zij dat zo graag doet en ik graag teken).
Gisteren heb ik de klok verder afgewerkt en nu is ze droog en hangt ze omhoog. Ik vind het alleszins geslaagd en het past mooi op mijn kot. 


De klok symboliseert eenvoud en simplisme maar te gelijkertijd ook dynamiek, creativiteit, diversiteit en het drukke rusteloze leven dat we leiden.

Wauw en dat allemaal in een onnozele klok. het leven kan toch mooi zijn hƩ!

Waarom in de Casa van Oudenaarde en waarom niet in Leuven? Wel dat is een ander verhaal. :D

groetjes
Bert

donderdag 21 februari 2013

Open source & Avogadro

Een tijdje geleden kwam mijn zus af met een lezing op Fosdem over "Tools for Computational Chemists". Uiteraard ben ik een al oor, zeker als het gaat over Open Source en Chemie. De lezing zelf ben ik niet gaan volgen omdat het waarschijnlijk toch over developing ging en ik daar geen snars van begrijp. 

Toch ben ik opzoek gegaan naar de inhoud en stootte op een leuke vondst. De personen die de lezing kwamen geven hadden een website genaamd Open Chemistry en daar vond ik veel informatie. Zij hebben ondertussen een programma geschreven, Avogradro, om molecules te tekenen, berekenen enz. 
"Avogadro is an advanced molecule editor and visualizer designed for cross-platform use in computational chemistry, molecular modeling, bioinformatics, materials science, and related areas. It offers flexible high quality rendering and a powerful plugin architecture.

Het is een geweldig programma en ik kan het alleen maar aanmoedigen om verder te doen. 

De meeste programma's waar je dit mee zou kunnen doen kosten stukken van mensen. Vaak krijg je die met korting als je werkt voor een bedrijf of zelfs stage doet maar dan nog kost het veel. 

Ik doe alvast mijn taak en dat is het woord verspreiden omdat veel chemici en vooral studenten onder ons dit wel kunnen gebruiken.  

Hier zijn enkele filmpjes om een beeld te krijgen wat je er mee kan doen:
- Voor de koffie junkies onder ons: het tekenen van een cafeĆÆne molecule


Voor de meer (ingewikkelde) filmpjes en functies zoals voor energie-, frequentie-, optimalisatie-, single point, ... berekeningen (zaken die ik op school heb moeten doen) kan je hier terecht link.  

Voorbeeld: "A typical set of GAMESS calculations"
uitleg: "In this post I show the sequence of GAMESS calculations necessary to compute the free energy of the water dimer molecule at the B3LYP/6-31G(d)//PM3 level of theory. This notation means that the geometry and the free energy contribution is obtained with PM3, while the electronic energy is computed using B3LYP/6-31G(d) and the PM3 geometry. (By default the free energy is computed at 298.15 K and 1 atmosphere pressure.)"

Het is redelijk ingewikkeld, dus wil ik er niet eens aan denken om het uit te leggen. Misschien na mijn examens als alles goed verlopen is.

Groetjes

woensdag 20 februari 2013

15 minutes of shame

hahahahahahahahahahahhahahahahahaha...... *even bijkomen en* hahahahahhahahahahhahahahahahhahahahhahahahahaaaaaa.....

Het is toch niet waar zekers. Na al die jaren heb ik perongeluk het filmpje gevonden waar ik mee op TV ben geweest. 

Aanschouw (ik begin te spreken vanaf 1min. 15sec.):



Het gaat over de Eurekas. Een Wetenschapscommunicatieproject. In het schooljaar van 2007 en 2008 namen mijn vriendin en ik deel aan dit project. Samen met nog een paar andere goede vrienden. 
Het ging zelfs zo goed dat we het origineelste experiment hadden en een prijs wonnen.
"De Award voor het origineelste experiment ging naar het Don Bosco Instituut in Haacht met Al blazend zuigen. Tijdens de presentatie toonden zij hoe je toch al blazend kan zuigen. Dat het niet zo eenvoudig was, bleek toen ze een van de toeschouwers hun uitvinding lieten proberen. De volgende uit het publiek was wel erg jong maar had gelukkig veel adem zodat iedereen kon zien hoe het ping pong balletje zweefde door te blazen."

Te grappig gewoon:

Foto's van de Eurekas Awards van 2007-2008 

een stuk van de "uitleg" van onze proef staat ook nog online. (hierzo)

Het is echt een stukje geschiedenis uit mijn leven en mijn schatje weet waarom!
Love you!!


groetjes

donderdag 14 februari 2013

SI eenheden

Een tijdje geleden sprak ik met een collega op 't werk over wetenschap en filosofie. Ik bracht nog eens het onderwerp aan over de standaard kilogram en meter. Iets waar ik al eens over schreef in de post "Ingewikkeld maar ontward". Sinds ik dat schreef heb ik me al veel afgevraagd waar die dingen eigenlijk zijn, wie ze bewaard en hoe. Na even opzoeken ben ik tot wat interessant gekomen. 
Het Bureau international des poids et mesures (BIPM) gevestigd in Pavillon de Breteuil in SĆØvres, Frankrijk, huisvest de zeven basis SI eenheden (SystĆØme International d'UnitĆ©s) zijnde:
Afbeelding gehaald van http://nl.wikipedia.org/wiki/SI
  • AmpĆ©re (A): meeteenheid van elektrische stroom
  • Kilogram (kg): meeteenheid van massa
  • Meter (m): meeteenheid van lengte
  • Seconde (s): meet eenheid van tijd
  • Kelvin (K): meeteenheid van thermodynamische temperatuur
  • Mol (mol): meeteenheid van de hoeveelheid stof/substantie
  • Candela (cd): meeteenheid van lichtsterkte
Deze eenheden spelen allemaal een zeer belangrijke rol in ons leven. Daarom worden ze ook onder zeer goede condities bewaart en mee om gegaan. Ook zijn er af en toe veranderingen. Zoals al eerder vermeld in een post, kwam de kilogram aan het licht toen ze het getal van Avogadro gingen onderzoeken. De eenheid voor de meter is ook verandert sinds 1960. Het is geen "stok" meer gemaakt van 90% platina en 10% iridium met inkepingen om de meter te bepalen. Het is nu gebaseerd op de afstand dat licht aflegt in vacuum gedurende een tijdsinterval van 1/299 792 458 van een seconde. Dit zou stabieler moeten zijn. Want materie, zoals het prototype van de kilogram, kan oxideren, vuil worden, instabiel worden en reacties ondergaan, massa verliezen of bijkomen, noem maar op, er kan van alles mee fout gaan.

Op de website van BIPM kan je veel informatie vinden. Ik zal kort zeggen hoe het nu gemeten wordt. Sorry voor de mensen die niet goed Engels verstaan.
  • "The metre is the length of the path travelled by light in vacuum during a
    time interval of 1/299 792 458 of a second."
  • "The kilogram is the unit of mass; it is equal to the mass of the
    international prototype of the kilogram."
  • "The second is the duration of 9 192 631 770 periods of the radiation
    corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the
    ground state of the caesium 133 atom."
  • "The ampere is that constant current which, if maintained in two straight
    parallel conductors of infinite length, of negligible circular cross-section,
    and placed 1 metre apart in vacuum, would produce between these
    conductors a force equal to 2 × 10−7 newton per metre of length."
  • "The kelvin, unit of thermodynamic temperature, is the fraction 1/273.16 of
    the thermodynamic temperature of the triple point of water."
  • 1. "The mole is the amount of substance of a system which contains as many
    elementary entities as there are atoms in 0.012 kilogram of carbon 12; its
    symbol is “mol”."
    2. "When the mole is used, the elementary entities must be specified and may be
    atoms, molecules, ions, electrons, other particles, or specified groups of
    such particles."
  • "The candela is the luminous intensity, in a given direction, of a source
    that emits monochromatic radiation of frequency 540 × 1012 hertz and that
    has a radiant intensity in that direction of 1/683 watt per steradian."
(informatie uit "si_brochure_8_en.pdf" gevonden op http://www.bipm.org/ 14/02/2013)

Er is nog veel meer informatie terug te vinden op de website en in de brochure van het BIPM voor geĆÆnteresseerde die wat meer uitleg willen over de procedures, wetgevingen, ... .
Natuurlijk zijn er ook andere websites die het ook super goed uitleggen zelfs met filmpjes. Zoals de National Physical Laboratory (NPL) van Great Britain dat kopieĆ«n van de prototypes bewaart en bestudeert. 
Bijvoorbeeld de meter (en ook de rest zie hierzo) in het Engels, sorry.


Ik hoop dat het interessant was om te lezen. 

Groetjes

Het hangt!

Ons Periodiek Systeem der Elementen (PSE ook wel gekend als de Tabel van Mendeljev) hangt op zijn plaats. Boven mijn bureau op kot :D
En zoals ik gezegd had ging ik foto's trekken eens het omhoog hing. Dus bij deze, foto' van mijn kot. 



De slaap plaats, best gezellig.
Achter het gordijn aan de rechterkant is een kleerkast/berging
Zes velux ramen en als het sneeuwt zie ik niets meer.
Mijn keuken, niet te groot en niet te klein. En geloof me maar hier is al veel zelf gekookt en niet gewoon opgewarmd in de microgolf/oven.
Ons PSE net gestreken en opgehangen.
Het PSE heeft een tijdje boven mijn trap gehangen omdat er al een haakje in de muur stak. Maar nu hangt hij op zijn plaats. Ik ben er trots op!




woensdag 13 februari 2013

Lekker warm gekleed

De warme, zachte pull van Chemika is toegekomen. Joepie, ik kan me weer warm kleren :P
Chemika is de studentenkring van Chemie en Biochemie & Biotechnologie. Het is een plezante groep met veel activiteiten en kortingen.




 Het wapenschild van chemika:
"Het verenigingsschild heeft de vorm van een heraldisch Vlaams gedeeld schild. Het rechterveld is dubbel geschuind van links, met de kleuren azuur, zilver, azuur, met daarop het monogram oftewel zirkel van Chemika in sabel. Het linkerveld heeft een achtergrond van sabel met daarop in zilver een alambiek, een klassieke destilleerkolf. In het zirkel kunnen we de letters V, C en F terugvinden. V van Vivat, C van Crescat en F van Floreat. De C kan men ook voor de C van Chemika aanzien. Zo krijgt men Vivat, Crescat et Floreat Chemika, oftewel Leve, Groeie en Bloeie Chemika. Deze spreuk werd traditioneel onder de communicatie van de kring, zowel intern als naar buiten toe, gebruikt en geplaatst." tekst en afbeelding gehaald van http://www.chemika.be/historiek

De rest van de geschiedenis is ook terug te vinden op de website van Chemika.

Er was ook een T-shirt te verkrijgen met het Chemikaschild in't klein en oranje op de voorkant en een grappige tekst op de achterkant. Aanschouw hier.
 



Niet slecht *grijns*

Groetjes

zaterdag 2 februari 2013

Sock Blockers

Ik had het nooit gedacht dat het ging lukken, maar het lang verwachte project voor ons moeder is eindelijk af. Zoals de titel al verklapt zijn het Sock Blockers. Wat is het? Het is een manier om je zelf gebreiden kousen mooi (opgevuld) te presenteren. 
Dit was/is een project van lange duur (spijtig genoeg). Maar een lange tijd geleden was ik grenenhout gaan halen bij de houtzager, heb voetvormen getekend en ben begonnen met een vorm uit te zagen met de wip zaag (figuur zaag). Hierna was er een periode van veel schuren met verschillende korrelgrootte en het opzoeken van een creatieve twist om het op te fleuren. Toen is het stil gevallen omdat het idee van de creatieve twist misschien een beetje vergezocht was en de ervaring met hout ook ver te zoeken is bij mezelf. Ik dacht een leuke figuur of naam in het hout te branden. Om dit te doen is het gebruik van houtbranders best interessant. Maar zoiets verkrijg je niet zomaar zonder er veel geld naar te gooien en dat vond ik wat spijtig. Dus heb ik geopteerd voor een goedkope methode, de "cheap-ass" soldeerbout. Uiteraard was dit niet zonder risico's en heb ik even moeten oefenen voordat ik mijn mooi stuk hout ging verknoeien. 
Uiteindelijk heb ik de stap genomen, nudat ik even tijd heb, om het af te maken. Iets opzoeken, uitknippen en -tekenen om dan met een vaste hand te werk te gaan. 

En ja hoor ik ben zeer trots op mijn eerste creatie. Hou in het achterhoofd dat ik vroeger niet veel met hout heb gewerkt en nog nooit aan houtbranden heb gedaan laat staan dan nog eens met en soldeerbout waarvan de bout waggelt  =P

Aanschouw mijn resultaat




Nu moet het nog goedgekeurd worden door de toekomstige eigenares, vernist en gebruikt worden, maar dat zal wel op haar blog te zien zijn  =D

Om toch een voorbeeld te geven met een paar legendarisch oude kousen dat ik van mijn oma kreeg. (Love you grandma!)

Presentatie zonder een sock blocker!!!!!!!!!

Presentatie met de sock blocker


Het is duidelijk dat kousen presenteren met sock blockers vereist is!

In de toekomst zal nummer twee er ook aankomen, en dan zullen misschien verschillende maten komen. Ook zit er nog iets anders in mijn achterhoofd maar dat laat ik nog niet los. 

Zo zo, ik hoop dat jullie het ook geslaagd vinden.

Groetjes
Bert